מידע וכלים להתמודדות נפשית במצבי חירום

לחץ וחרדה כשאת בהיריון או מניקה

נשים בהריון

העובר הקטן שבבטן מרגיש אותך, את דופק הלב, מרווחי נשימה, לחץ הדם והקולות ששומע מבחוץ. עובר זקוק לסביבה רגועה על מנת להתפתח. ההיריון בעצמו יכול לעורר חרדה, ואפילו יותר עכשיו.

חשוב למצוא את הדרכים שיעזרו לך להירגע כמו פעילות מהנה עם בן הזוג או שיחה עם חברה. חשוב למצוא את המינון הנכון לצפייה במסכים ובעדכונים הקשים כי הם מעלים את רמת החרדה.

עצות להתמודדות עם חרדה

אם את מרגישה חרדה שמפריעה לך לתפקד, כדאי שתפני לקבלת סיוע מקצועי.

מספרי טלפון לתמיכה נפשית

בחלק מהמקרים רופא או רופאת המשפחה שלך יכולים להמליץ לך לקחת תרופות נוגדות חרדה שנמצאו בטוחות לשימוש בהריון. אפשר להתייעץ עם רופאים או עם המרכז הטרטולוגי.

המרכז הטרטולוגי

נשים מניקות

חשיבות ההנקה בזמן מלחמה

במצבי חירום ודחק חלב אם הוא המזון הנקי והבטוח ביותר לתינוקות. הוא מותאם לתינוק ולתינוקת מבחינה תזונתית, זמין תמיד ותמיד בטמפרטורה הנכונה. הנקה בזמני חירום יכולה להציל חיים כי היא מגינה על התינוקות בפני מחלות, בעיקר שלשולים ומחלות בדרכי הנשימה שמתרבים במצבי חירום. היא גם מגבירה ומחזקת את התגובה החיסונית שלהם, בייחוד במקומות בהם תנאי ההיגיינה ירודים, כמו מקלטים ומרחבים צפופים. מחקרים מראים שתינוקות שיונקים שורדים יותר.
לכן, דווקא עכשיו חשוב שתמשיכי להניק כדי לתת לתינוק לו הגנה.

קושי להיניק בזמן לחץ

מצבי חירום מלחיצים את כולם, גם אימהות מניקות, אבל עם תמיכה ומידע נכון כמעט כל אישה יכולה להניק גם במצבים אלו. תמיכה – זה אומר לקבל חיזוק לבחירה של האמא להניק ודאגה לצרכים הבסיסיים שלה כמו תמיכה רגשית, אוכל, ואם זה חשוב לה, אז גם פרטיות.

לאימהות שהן מיד אחרי לידה יכול להיות קשה להתחיל את תהליך ההנקה בזמני לחץ, והן יצטרכו ליווי מקצועי. גם אם את לא מצליחה מיד, זה יכול להשתנות וכדאי להמשיך לנסות.

קיימים מיתוסים על כך שחרדה יכולה "ליבש" את החלב. האמת היא, שבמצב של חרדה או פחד קיצוניים, יכולה לקרות האטה או הפחתה בזרימת החלב. אבל כמו גם תגובות גופניות אחרות לחרדה ולחץ, זו תגובה זמנית והיא חולפת. חשוב לזכור שייצור החלב נמשך כל עוד ממשיכים להצמיד את התינוקת לשד ולהניק.

לנשים רבות ההנקה דווקא עוזרת להפחית את המתח והחרדה בזכות ההורמונים המרגיעים המופרשים בזמן ההנקה ומרגיעים את האימא ואת התינוק. גם למגע עור בעור שמתקיים בזמן ההנקה יש חלק בהרגעת התינוק והאם.

למידע נוסף על הנקה במצבי חירום ודחק

הפסקה זמנית

אם את מרגישה שכרגע את לא יכולה להיניק, חשוב שתשאבי חלב באמצעות משאבה או באופן ידני באותה תדירות שבה הינקת כדי שתוכלי לחזור להניק כשתהיי מוכנה לכך. השאיבה שומרת על ייצור החלב ומונעת גודש ודלקות ועוד.

אימהות מניקות או שואבות שהתגייסו, שפונו או שיצאו מביתן ואין להן גישה למשאבה, יכולות לשלוח דוא"ל לכתובת halavem@moh.gov.il-emergency עם הכותרת "צריכה משאבה" ומשרד הבריאות ינסה לעזור להשיג משאבת חלב אם.

הכנת סביבה נעימה

בתקופות של מתיחות ביטחונית ואזעקות, כדאי שתכיני בממ"ד הביתי או במקלטים המשותפים "קן" נעים להנקה, הכולל: פינת ישיבה נוחה, מים, מגבונים לניקוי ואוכל טעים ובריא, שייתן תחושה של בטחון במקרים בהם לא ניתן לצאת מהממ"ד לאורך זמן. אוכל מתאים: פירות טריים או יבשים, אגוזים, שקדים, קרקרים מקמח מלא.
גם אימהות שלא אוכלות דיאטה מאוזנת או שאוכלות מעט בגלל מתח וחרדה, עדיין יכולות להניק באופן תקין ויעיל.

תמיכה מהסביבה

  • כדאי לעודד את האימא המניקה על מאמציה להיניק.
  • לדאוג לצרכים הפיזיים שלה כמו אוכל מזין ובריא, שתייה (רצוי מים) והפסקות קצרות לטפל בעצמה (למשל נשימה להרפיה או פעילות גופנית).
  • לעזור לה במטלות אחרות, כמו טיפול בילדים האחרים.
  • חשוב לתמוך בה רגשית: לתת לה האפשרות לדבר על המצב, לעזור לה להירגע (לעשות איתה תרגילי הרפיה או לאפשר לה זמן לעצמה)
  • נשים שחשובה להן פרטיות בזמן הנקה, חשוב לעזור להן למצוא דרכים, בהתאם למצב, בהן יוכלו להניק בפרטיות.

מידע על הנקה באתר אפשריבריא

עזרה מקצועית לנשים מניקות

אם את מרגישה שאת זקוקה לעזרה בהנקה או למידע לגבי לתזונת תינוקות, את מוזמנת לפנות:

  • לצוות בתחנות טיפת חלב
  • למוקד אחיות טיפת חלב בטלפון 5400* או 08-624-1010 (שלוחה 2 ואחריה שלוחה 9) בימים ראשון עד חמישי בין השעות 16:00 עד 21:00 ובימי שישי בין השעות 8:00 עד 13:00.
  • למוקדים הטלפוניים של קופות החולים.

מידע נוסף לאימהות מניקות באתרי אינטרנט:

לחזור למעלה