מרכז מידע וכלים לבניית שגרת חיים בתקופת מלחמה

הורים מגויסים

עוזרים לילדים להתמודד בזמן גיוס הורה

הדרך הטובה ביותר לעזור לילדים להתמודד, היא קודם כל לתקשר איתם בדרכים שילדים יכולים להבין, ובהתאם לגילם. עכלו בעצמכם את המידע לפני שאתם מעבירים אותו לילדים, כדי שתוכלו למסור אותו בצורה רגועה ומעודדת. הבטיחו להם שההורה שגויס מאומן לבצע את עבודתו, והסבירו להם שגם להם יש משימה כחלק מהמשפחה בבית, שתומכת בחיילים שלנו ובעם שלנו. חשוב לזכור שהגיוס גורם ללחץ, אך הוא גם נותן למשפחות הזדמנות להתקרב ולהתחזק.

שאלות נפוצות של הורים לגבי גיוס

מהי הדרך הטובה ביותר להכין ילדים לגיוס של הורה?

מילת המפתח היא: כנות. חשוב להתמקד בבטיחות, בביטחון ובהמשך קיום שגרת היום של הילדים. אם הגיוס כרוך בשינוי באורח החיים של הילדים, כגון מעבר דירה או מגורים עם סבים וסבתות, יש להכין אותם לכך מראש.

איך ילדים מאותתים על המצוקה שלהם?

מתח ומועקה משפיעים על ילדים כמו שהם משפיעים על מבוגרים. ילדים עשויים להתלונן על כאבי ראש, כאבי בטן והפרעות שינה. הם עשויים לסבול ממצב רוח ירוד, עצבנות או אנרגיה נמוכה, ולהגיב באופן קיצוני יותר למצבים קלים, כמו מכה בבוהן.

האם יש שיטות להקל על הלחץ שילדים חווים כאשר הם מופרדים מההורה?

כן. אפשר להדגיש בפניהם, שגם להם יש תפקיד אמיתי וחשוב לא פחות. לעתים, מתח נובע מתחושות של חוסר אונים, חוסר ביטחון או אי בהירות לגבי המצב החדש. כשהילדים "עושים את עבודתם", כמו עזרה במטלות הבית או משחק עם האחים והאחיות, הם עוזרים להוריהם ותורמים לבית.

טיפים כלליים לתקשורת עם ילדים בכל הגילאים

  • היו זהירים לגבי שיתוף הרגשות שלכם עם ילדים: אל תשתפו יותר מידי ואל תשתפו פחות מידי.
  • כדאי לשמור על שגרה: חשוב לשמור על פעילויות קבועות, כגון משחקים, לימודים והקפדה על שינה סדירה. כדאי להמשיך לחגוג ימי הולדת ואירועים מיוחדים אחרים בשמחה והתרגשות.
  • כדאי לבקש מההורה המגויס להקליט פרקים מספרי ילדים לפני הגיוס: ניתן להשמיע את ההקלטות לילדים וזה יכול להקל על בעיות בהיפרדות ובהתקשרות.
  • הקשיבו לחששות שהילדים מעלים: היו שם בשבילם כשהם יהיו מוכנים לתקשר.
  • הגבילו חשיפה למסכים וסיקור תקשורתי כדי לעזור להפחית חרדה ודאגות.
  • טפלו בעצמכם! מצאו זמן לנוח, לראות סרט או לעשות משהו רק בשבילכם. כולנו פגיעים יותר כשאנחנו עייפים, ומצליחים לתפקד טוב יותר עם מספיק מנוחה וחיבור לעצמנו.
  • פנו לקבלת עזרה מקצועית במקרה של נסיבות מיוחדות, כגון פציעה חמורה או מוות של היקרים לכם, או אם אתם מרגישים שאתם לא מסוגלים להתמודד לבד עם המצב.

תקשורת עם ילדים בנושא גיוס של הורה

לילדים בני 3 - 4 אין תפיסה של זמן. עבור ילדים בני 3, עוד שלושה חודשים זה שבוע הבא. השתמשו בנקודות ציון בזמן, כמו "אבא יהיה, או אמא תהיה, בבית ממש לפני יום ההולדת שלכם או לפני החג הזה."

ילדים בתחילת בית ספר יסודי הם בעלי תפיסת זמן טובה יותר. הם מבינים ששלושה חודשים זה הרבה זמן. אפשר להיעזר בלוח שנה. אפשר לסמן את התאריך בו ההורה המגויס אמור לחזור הביתה.

ילדים בני 7 – 8 מסוגלים להבין זמן ומושגים כלליים יותר. הם יכולים להסתכל בלוח השנה ולסמן אותו. ילדים בקבוצת גיל זו מבינים מושגים כמו טוב ורע. אפשר להסביר להם "שאמא, או אבא, הלכו להעניש את הרעים."

בני 9 – 12 מסוגלים כבר לחשיבה מופשטת. הם מודעים לחדשות ויכולים להבין מושגים כמו "טובת המדינה". אפשר לומר להם את מועד החזרה המשוער, והם יבינו כמה זמן זה.

בני נוער מבוגרים יותר - זו קבוצת גיל מאתגרת. גם בנסיבות המיטביות, זוהי תקופת חיים רגשית ומאתגרת. זהו גיל שבו בנים צריכים להזדהות עם האבות ובנות, עם האימהות. אם אותו הורה מגויס, זה קשה להם במיוחד.

לחזור למעלה