מרכז מידע וכלים לבניית שגרת חיים בתקופת מלחמה

הריון ולידה בזמן מלחמה

בכל הריון, ובמיוחד בהריון בתקופת מלחמה, יש חשיבות גדולה למעקב ההיריון - בראש ובראשונה, המטרה היא להפחית את הסיבוכים האפשריים לאישה וליילוד. בתקופת חירום כמו מלחמה, קיימת חשיפה גבוהה למצבי לחץ וחרדה, שיכולים להשפיע על על בריאות האם וגם על בריאות העובר. לכן, ובעיקר עכשיו, הקפדה על מעקב היריון סדיר וקבלת תמיכה חשובים מאוד.

חשוב לבצע בזמן הריון

  1. מעקב הריון: מעקב סדיר, בהתאם להנחיות הרופאים והאחיות המלווים אותך, כולל מעקב משקל, לחץ דם, חלבון בשתן, ובדיקות דם ואולטרסאונד, בהתאם להנחיות ולשבוע ההיריון שלך. 
    לליווי הריון על ידי אחות
  2. חיסוני שגרה: חיסון שעלת (בשליש האחרון להריון), חיסון שפעת, וחיסון קורונה בהתאם להמלצות.
  3. שמירה על אורח חיים בריא: תזונה מאוזנת, פעילות גופנית שמותאמת להריון ולמצבך הרפואי, צריכה תוספי התזונה המומלצים בהריון, הימנעות מאלכוהול ומסמים.
    לתזונה מומלצת בהריון
  4. מומלץ ללכת לקורס הכנה ללידה: שעוזר בהכנה הפיזית והנפשית ליולדת ולמלווה שלה. 

בעקבות המלחמה יתכנו שינויים במחלקות היולדות ובאפשרויות האשפוז הרגילות: אפס הפרדה, ביות מלא וביות חלקי / גמיש.

לידה ואשפוז

המלצת משרד הבריאות היא שהייה משותפת של האם והיילוד ככל שאפשר. לשהייה המשותפת יש יתרונות רבים התורמים לבריאות היולדת והתינוק והמעודדים החלמה. בזמן מלחמה קיים יתרון נוסף בקרבה לתינוק, והוא המעבר יחד לאזור ממוגן, במידת הצורך.

בזמן מלחמה, יתכן קיצור של משך האשפוז במצבים קליניים שמאפשרים זאת. מומלץ להגיע ללידה עם הציוד הנדרש ליציאה הביתה: ביגוד ליולדת וליילוד, כיסא בטיחות לתינוק, מסמכים של ההורים לרישום וכדומה.

מידע להורים על טיפול בתינוקות ופעוטות

תמיכה רגשית

מצבי לחץ יכולים להגביר את הסכנה למצבי רוח עד כדי דיכאון לאחר לידה. תמיכה של הסביבה חשובה לבניית חוסן ולהפחתת התופעה: דאגה לצרכים הפיזיים: אוכל מזין, שתייה, שעות שינה, ותמיכה רגשית ביולדת, שיחות, תרגילי נשימה והרפיה ועוד. אם בן או בת זוגה של האישה אינם נמצאים בעקבות המלחמה, יש לקחת את זה בחשבון ולסייע לה ככל שאפשר.

מוקדי תמיכה

  • מוקדי קופות החולים.
  • סיוע לנשים בהריון או משפחות עם ילדים עד גיל 6
    • בטלפון 5400* או 08-6241010 - שלוחה 2 ואחריה שלוחה 9
    • בימי ראשון עד חמישי בין השעות 16:00 עד 21:00, ובימי שישי וערבי חג בין השעות 08:00 עד 13:00
    • במוקד נמצאות אחיות טיפת חלב, תזונאיות מומחיות לגיל הרך, יועצות הנקה, שינה ופגים, ונותנות מענה בנושאי הדרכה לאחר לידה, טיפול ביילוד, תופעות לוואי לאחר חיסונים, התפתחות, הנקה, ייעוץ תזונתי, בכי ובעיות שינה.
    • השירות ניתן בשפות עברית, אנגלית, ערבית ורוסית.
  • מוקד טלפוני לגיל הרך - להורים ובני משפחה של מרכז דואט והעמותה לבריאות הנפש של התינוק
    • בטלפון: 054-7503970
  • ער"ן
  • נט"ל

מידע נוסף על תמיכה רגשית ונפשית

לחזור למעלה