מרכז מידע וכלים לבניית שגרת חיים בתקופת מלחמה

לדאוג לעצמנו כדי שנוכל לדאוג לאחרים

בזמן מלחמה וחירום יש להורים אתגר כפול: לתפקד ולהתמודד עם המצב בעצמם ולתמוך ולתווך את המצב לילדים. הרבה מהיכולת של ילדינו להרגיש מוגנים תלויה, איך לא, בנו - ההורים. מחקרים מראים שלהורים תפקיד מרכזי בהבטחת בריאות הנפש, הגנה והפחתה של תופעות חרדה אצל ילדים בכל הגילאים.

אז איך אנחנו מטפלים בעצמנו

  • לשמור על הגוף - זכרו לשתות ולאכול מאכלים בריאים. נסו למצוא דרך לתת לעצמכם מספר דקות עבורכם כדי לאסוף כוחות. נשמו נשימות עמוקות ובצעו פעילות גופנית – אלו יכולים לעזור, גם אם מבוצעים רק מספר דקות בבית.
    איך לשמור על הפסקת עישון במצבי לחץ ומשבר באתר אפשריבריא
    איך ממשיכים לצאת להליכות בעת מלחמה באתר אפשריבריא
  • להיות בקשר - אנחנו נמצאים בממ"ד ומפחדים? חרדים? אפשר להסתמס, לבדוק מה קורה עם אחרים חשובים בחיינו, להרגיש שאנחנו לא לבד, זה עוזר (וחשוב לא להיכנס ללחץ אם לא עונים לנו, זה לא אומר שקרה משהו רע, רק שלא עונים). אם אפשר, מומלץ להיפגש במקום בטוח (כמו אחד הבתים בהם יש ממ"ד או מרחב מוגן) לבלות יחד ולחלוק בטיפול בילדים, או כל דבר אחר שיעזור לכם להרגיש יותר רגועים ומשוחררים.
  • להיות בפעילות - חשוב לא להישאר בחוסר מעש כדי להפחית חרדה, פשוט כי הפעילות מסיחה את דעתנו. פעולה יכולה להיות מחשבתית-נפשית, לדוגמה: לדמיין שנמצאים במקום אחר, בחופשה או שמבצעים פעילות ספורטיבית כלשהי. ופעולה יכולה להיות גם פיזית, למשל לארגן את הממ"ד לשחק משחק קופסה, לארגן פעילות למי שאיתנו בממ"ד, לארגן חידוני טריוויה, ארץ עיר, ואפילו שיחה על חופשה משפחתית יפה.
  • לשמור על שגרה - ילדים מרגישים בטוחים יותר כאשר השגרות הקטנות של החיים מתקיימות, וגם אנחנו. חשוב להתלבש, לצחצח שיניים, זמן משחק, זמן ארוחה, זמן מנוחה.
  • להימנע ממסכים - לא כדאי להשאיר את הטלוויזיה ואת הרדיו דולקים כל היום בבית. ילדים צעירים שומעים ורואים כמו ילדים גדולים אבל מבינים פחות, מה שעשוי להעלות אצלם את רמת החרדה.
  • לבקש עזרה - חשוב לא להתעלם. כשלא טוב לנו, יש להכיר בכך ולבקש סיוע. כדאי לעצור לרגע ולנשום ולבקש עזרה. גם אם אני לבד גאוגרפית - הטכנולוגיה מאפשרת לנו בכל זאת להיות עם מישהו אחר בוואטסאפ, בסלולרי ובזום.
  • לבקש עזרה מקצועית - אם פעולות אלו אינן עוזרות – צריך לפנות לעזרה אפשר להתקשר לקו חם של סיוע. אל תתביישו ובצעו את השיחה, יש אנשים טובים בקצה השני.
  • יש קוים של קופות החולים, וקוים של עמותות כמו ער"ן או נט"ל, וגם קוים בשפות שונות. האנשים מאחורי הקווים הם מיומנים ומבינים, הם אינם שופטים. כולנו בני אדם ומצוקה היא דבר אנושי. מדובר במוקדים טלפוניים וגם במוקדים פיזיים וממוגנים בבתי חולים ובמרכזי חוסן בקהילה, עם אנשי צוות מיומנים.
    רשימת טלפונים של מוקדי סיוע
  • להקפיד על שינה מספיקה 
    שינה בקרב מבוגרים בצל המלחמה באתר אפשריבריא

המצב לא קל אבל יש לנו מה לעשות והכי חשוב - להיות בעשייה ולא להתעלם.

להרגיש טוב באתר אפשריבריא

סרטון: אלה ימים קשים ונעבור אותם יחד - ורד עצמון משולם, פסיכולוגית רפואית

לחזור למעלה